UTLOTTNING

Hej alla glada!!

Nu ska ni se vilken rolig liten utlottning vi ska ha här på bloggen!! Minns ni den här som jag lovordade för någon dag sedan? Ja, och nu ska jag få lotta ut en sådan åt en av er!!! Idag när jag hämtade paketet från posten och fingrade på örtvaggan så blev jag så avis på att inte själv kunna delta. Då förstår ni vilket värde det finns i det här köksredskapet!

Jag kunde inte, när jag fick min örtvagga i ungdomen, tro att jag någonsin skulle behöva en sån. Ja jodå, det är nog det specialredskap som jag använder allra mest i köket. Det går så snabbt och enkelt att hacka ner örter i maten (barnmaten, soppor, såser osv osv.) och så blir det så väldigt fint hackat också!

25579590-origpic-6b35e5

Det enda ni behöver göra är att lämna en kommentar där ni berättar vilka färska örter ni brukar använda i matlagning. För att öka chansen för de som verkligen vill vinna så får ni en extra lott om ni delar på ett annat socialt medie (skriv isåfall det i kommentaren).

Ni har tid på er till söndag den 22:a klockan 18.00 att delta.

I samarbete med:

Vasst tips!

Bara ett väldigt hett tips på vad man kan shoppa hos Malin’s foodie living i Sundom!! Jag har själv en sån här örtvagga och använder den dagligen på sommaren när jag hämtar in örter ur trädgården. Alla borde ha en sån här, och jag tror nästan att jag blir tvungen att beställa en ny i något skede. Och det är ju faktiskt ett väldigt vasst tips!

25579590-origpic-6b35e5

Chiapuddingen

När mamma bjöd på chiapudding första gången för någon månad sedan, så kändes det inte som något för mig. Det smakade inget helt enkelt. Men efter några gånger (one does not simply say no to mammas chiapudding) kändes det inte så slemmigt i munnen längre.
(null)
Jag kom ändå på mig själv med att vara sugen på chiapudding härom dagen, så nu är det redan andra kvällen jag äter det tillsammans med sommarens jordgubbar. Har ni inte prövat så ska ni göra det. Har ni provat men inte gillat så ska ni ge chiapuddingen några chanser till. Det bästa är att det inte är några kolhydrater alls i puddingen om man använder sig av t.ex. Mandelmjölk. Sånt gillar en diabetiker.

PS. Chiapudding är också gott med stekt rivet äpple! Till och med godare än med jordgubbar!

Inspisen vid spisen har svalnat

Inspirationen till att ens tänka ut vad vi ska äta till lunch och middag är för länge sedan gone. Borta med vinden. Därför lånade jag två av mammas tusen receptböcker för att kanske hitta något som skulle locka till mer ivrig matlagning en tid.

01b429f17d646dc528b3a25c8b99bfdd2cf8d18e72

 

Helgens måltider räddades redan av M-markets erbjudande på griskassler som i sin tur betyder att vi kommer stuffa fejsen med pulled pork.

Prima skinka. Nöff nöff.

IMG_5875.JPGIMG_5877.JPG

Winston tyckte att matte luktade sååå gott efter att ha handskats och småätit av den sista julskinkan. Vi har medvetet alltid en alldeles för stor skinka till julen av den enkla orsaken att det ska räcka att frysa ner också. Nu blev det 5x 200g i påsarna, så med andra ord har vårt hushåll (nåja, Milea åt 0 skinkskivor och Leon kanske totalt 1) ätit ungefär 4kg skinka på en vecka.

Nu ska vi äta lite broiler, malet kött och fiskpinnar emellan.

Det ska bli pepparkaksindivider

IMG_5440.JPG
Jag har ALDRIG förr lagat egen pepparkaksdeg -det är säkert jobbigt! …Om jag hade vetat hur lätt det är så hade jag nog ansträngt mig förr. Ja, jag skulle säga att det är lika svårt att göra egen pepparkaksdeg som att välja vilken sorts köpis-deg man kanske föredrar.

Ja, jag behövde faktiskt smaka för att se så det smakade rätt. Det gjorde det.

En gräddstinnan soppo

IMG_4377.JPG

 

Jag vet att det börjar bli lite väl många inlägg om mat härifrån nu, men vet ni, vi måste också äta varje dag trots att det här kanske främst är en vardagsblogg. Den goda nyheten är att allt jag lagar och visar upp är sånt där enkelt krafs som man gott kan göra på vardagar.

En kväll hittade jag ett inspirerande recept i ”LCHF för hela familjen” och bestämde att den soppan måste provas inom väldigt snar framtid. Sagt och gjort. Ikväll åt vi en mycket gräddig soppa, och alla gillade. Själv tyckte jag till och med att det var lite väl gräddigt (bara grädde, inget vatten) och byter nog ut mot lite vatten nästa gång.

Ett mattips alltså, att göra soppa av bara champinjoner och malet kött, och sätta mycket grädde i. Jag vet inte om det alls är någon av er som läser, som är intresserad av lågkolhydratkost, så därför är jag elak nog att hoppa över receptet tills någon begär det.

Mätt som en plätt

IMG_4353.JPGIMG_4354.JPG

Ikväll åt vi riktigt lyxig söndagsmat här hemma, bara för att jag redan hade stått i köket hela dagen och hade orken, och för att vi kunde. Vem orkar nu stå och steka tillräckligt många plättar för att kunna bli mätt?! Det finns ju faktiskt varianter där det räcker med en plätt för att bli mätt (så rimmar jag också! Fantastiskt!). Jag valde förstås den snabbare vägen och stekte varsin kolhydratfri plätt åt Daniel och mig. Leon åt någon tugga av själva plätten, men slukade grädde och bär.

Grädde och bär blir man också väldigt mätt av, och ingen kvällsgröt alls ville han ha.

Grönkålssoppa

IMG_4187.JPG

På begäran ska jag ge er mitt famous recept på grönkålssoppa! Receptet jag använder är på spenatsoppa, men det funkar precis lika bra på grönkål.

Spenatsoppa
2 påsar djupfryst spenat
1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 ask färskost (jag rekommenderar créme bonjour örtagård och apetinas medelhavssmak)
1 dl grädde

Koka upp vatten och buljong, tillsätt spenat. Koka upp igen, tillsätt grädde och koka några minuter. Ta bort från värmen och rör ner färskosten. Färdigt!

När jag kokar på grönkål så fräser jag den först i smör i kastrullen, tillsammans med lök och tillsätter lite vatten (bara så det täcker kålen ungefär). Så blandar jag kanske ner buljong, grädde och en skvätt soja och en-två stänkar tabasco och låter soppan koka en stund. När jag är nöjd med smaken tar jag av värmen och rör ner färskost.
Det är förstås ett sånt recept som blir godast med mycket grädde och smör, och serveras med fördel med knaperstekt bacon.

Smaklig spis!