Kör du bil måste du veta detta

När vi körde förbi brandstationen idag fick vi plötsligt en tjutande ambulans bakom oss, som hade väldigt bråttom.

Vet ni vad man ska göra när man hamnar i vägen för en ambulans?

01dbe38be755f3d136301d8e41edd8163b9038cea0

”mommo” med sin ambulans. Om Leon söker efter mommo här hemma så är det den här legogubben det är frågan om.

 

Nä, det är inte så lätt att veta, så därför tänkte jag berätta det för er.
Man ska inte trilla i vägen helt enkelt! Man ska absolut inte bromsa eller på annat sätt utsätta sig själv, ambulanspersonalen eller andra trafikanter för någon som helst fara.

  • Befinner man sig på ett sådant ställe så att det är omöjligt för ett fordon att köra om (backar, kurvor, mötande trafik) ett annat fordon så ska man bara hålla hastighetsbegränsningen och fortsätta sin färd.
  • Är sikten god och det inte kommer någon mötande trafik kan man sakta in en aning (inte bromsa!!) och hålla sig till höger.
  • Man kan ändå alltid hålla så långt till höger som det är möjligt. En som kör ambulans sitter högre upp än vad du gör i en personbil och har därför bättre sikt.
  • BROMSA INTE!!!!!

Källa: min ambulansförar-mamma

6 reaktion på “Kör du bil måste du veta detta

  1. Pingback: Viktigt inlägg a’la en annan Sandra | drömmar, tankar och fotografier

  2. Egentligen är ju detta ganska logiskt, men har man inte funderat över detta scenario tidigare och plötsligt har en ambulans bakom sig så kanske man får lite panik och inte vet hur man ska agera 🙂 Detta borde vara en obligatorisk fråga i bilskolans teori-prov, eller det kanske det redan är…?

  3. Jag försöker alltid väja, de gånger ett utryckningsfordon är på väg i samma fil.. enda gångerna det blir knepigt är när man skall väja inne i stan där det åtminstone vintertid är trångt från tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *