Trädgårdsmästaren som trodde att det var vår

019e3d3f1640337f353b690b07e9ba96e4f58361e4

 

Med solen vaknade trädgårdsmästaren till liv och klättrade upp i närmaste äppelträd med sekatören i högsta hugg. Ja för vet ni, ända sedan löven föll har det rent ut sagt varit pinsamt att erkänna att det är jag som har hand om beskärningen av mammas äppelträd. I höstast när det borde ha beskurits vankade jag runt som en höggravid 2-barnsmamma-to-be, och då ska man verkligen inte klättra i trän! Trädet hade tagit sin chans och skjutit iväg huuuuur långa skott som helst, så nu var det dags att klippa till lite. Dessutom var det ju väldigt praktiskt med en snöhög som räckte ända upp till kronan (det är inget stort träd, bara gammalt), så fick jag bara ta ett bräde att stå på, så slapp jag alla långskaftade sekatörer. Mycket enkelt!

Tyvärr blev mina barn hungriga, så jag fick avsluta innan jag ens kommit igång ordentligt. Det säger jag bara så att ni som råkar köra förbi inte tror att jag ljuger om det här.

Och som svar på frågan jag redan fått idag. Ja, man kan beskära träd nu på vårvintern. Yrkesodlare gör det ofta eftersom det är nu de har tid att göra det, medan de som bara har ett, två eller tre träd bra kan vänta till JAS-månaderna (juli, augusti, september) när det kanske ändå är att föredra.

En reaktion på “Trädgårdsmästaren som trodde att det var vår

  1. Jag borde också klippa mina men vill egentligen i te göra det före JAS.
    Egentligen heter det att träd som man vill ha mycket tillväxt på, unga träd alltså, ska beskäras under vårvintern, medan äldre träd som man knappast vill få så mycket mera tillväxt på ska beskäras under JAS.
    Så JAS är att föredra för mina äppelträd ptminstone för beskär jag dem nu (när jag klart och tydligt ser precis vad jag birde ta bort) så får jag bara ännu mera vattenskott och det vill jag ju inte.
    Funderar på att klättra upp och knyta små band runt de kvistar som ska bort så att jag kan klippa bort dem sen under JAS när träden är fulla av blad och äpplen och jag oftast inte alls ser lika tydligt vilka det är jag vill ha bort för fruktmängden t.ex. Gör ju att formen är så annorlunda då och bladen..de förbaskade bladen som stör så jag inte ser 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *