Till dig som kör

Jag irriterar mig hela tiden på hur folk kör här i stan. Kanske det är likadant hos dig, det vet jag ju faktiskt inte, men risken är stor. Ni vet, det där att stanna för fotgängare.

Kan vi inte bara komma överens om att vi börjar följa trafikreglerna NU och stannar för fotgängare?! Här i Nykarleby när man ska gå över esplanaden får man vänta i evigheter innan alla fräcka bilister har kört förbi så att man kan gå över vid övergångsstället. 

Exempel. Längs Jakobstadsvägen i en kurva (strax före rondellen när man kör ut ur stan) finns ett övergångsställe som är pest! Precis INGEN stannar någonsin när man står och väntar på att slippa över till Jöns drakesvägen. Eller jo. Den gången när gammalleastadianernas stormöte på storfjärden var slut, då stannade två ekipageoch släppte oss över vägen (Leon cyklade och vägrade när den första stannade). 

 Men överlag är vi usla på att stanna för fotgängare. Och då spelar det ingen roll om man har barnvagn, ett barn, två barn eller 25 barn med sig. Här stannar ingen.

Kan vi sprida ordet? Att det faktiskt är något som står i trafikreglerna, att man ska stanna om någon står och väntar vid ett övergångsställe. Tack!

3 reaktion på “Till dig som kör

  1. Jag stannar 😉
    Men vet hur irriterande det är, för väldigt få stannar ju för fotgängare.
    Samma sak borde vara automatiskt för alla bilister, sakta in när man ser barn på vägen. Vare sig dom går med nån förälder lr ensam, det blir aldrig så bråttomt att man int har tid att sakta ner.

  2. När jag och mina vänner var över till Umeå och skulle gå över vägen så stannade vi och väntade på bilen som kom eftersom att man är van att göra så i Finland men varje bil i Umeå förstod att stanna för oss som skulle över vägen. Varför kan inte vi i Finland förstå det?!? Och idag när jag och min kompis körde i byn med våra mopeder så kom en cyklist som skulle över vägen men min kompis stannade inte men jag tyckte synd om den stackars cyklisten (eftersom jag vet hur det är att stå där själv och vänta) som stod och väntade och han värkade bli glad av att hällst någon stannar för såna som skall över vägen!

  3. jag förstår inte heller varför det ska vara så jobbigt att stanna för fotgängare..! Här på Teneriffa är det norm att stanna – kan i och för sig ha lite att göra med stränga lagar också – här svider det rejält i plånboken om man blir påkommen med att inte släppa över fotgängare har jag hört. Man blir uppriktigt förvånad och kan kasta med knytnäven samt ropar några välvalda ord ifall nån har mage att bara svischa förbi här.. 😉 I Finland måste man oftast kliva ut på skyddsvägen för att de ska bromsa in tycker jag..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *