Bloggtips!

Jag måste dela med mig av ett blogginlägg som jag gick igång på ordentligt. Här finns det och heter in i köksskåpen.

Varför jag gick igång så på det här beror väl på att jag är tokig i att organisera om i skåp, lådor och garderober i strävan efter enkelheten. Jag blev så pass inspirerad att jag tänkte göra något liknande inlägg för att visa hur vi har organiserat i vårt lite udda kök.

Oravais levererar!!

IMG_2711.JPG
För någon dag sedan pratade Daniel och jag om hande Granholms bärsmoothien, undrar om an finns att köpas i butik änno?!

Svaret på frågan fick vi redan igår när vi, på väg till villan, stannade vid livsmedel i Årvas för att handla bullar till kaffet. Jag råkade bara gå förbi hyllan med juicer och saft, och bara råkade sätta ögonen på flaskan. Eftersom det var mellanmål åt Leon jag jagade (bullarna hade jag redan i handen) så passade det här utmärkt.
Bärsmoothien (som bara innehåller bär. Inget konserveringsmedel. Inget socker, sötningsmedel eller ens söta frukter som banan) är nämligen världsgodast att blanda i turkisk-, grekisk- eller rysk yoghurt och ger mycket smak och färg. En produkt väl värd att testa på!!

Så är den ju dessutom ganska närproducerad… Vörå-Oravais-Maxmo är ju numera nästa kommun härifrån mot söder 😉

Vi fyller frysen till bredden and beyond

IMG_2696.JPGIMG_2697.JPG
Idag har jag fram den största kastrullen vi äger så att vi får infrusit alla morötter vi har samlat på oss de senaste veckorna. REKO är visserligen toppenbra tycker jag, men vi har inte riktigt hunnit med att äta så mycket morot som vi fått från Backlunds trädgård. Dessutom har jag en hel odlingslåda full i mitt eget land också.

Hela eftermiddag ägnade jag alltså till att skära morotsstavar och förvälla dem innan jag satte dem i frysen. Ikväll blir det laxsoppa med morötter, fänkål, potatis, purjolök och tomat i, sådär när jag ändå höll på att skära grönsaker.

Men vi har faktiskt ett problem. Vår frysbox är redan full med med bland annat grönkål, rabarber och bär av olika slag. Vi som är så tokiga i att frysa in ett som annat vore verkligen i behov av det där frysskåpet vi drömmer om. Då kunde vi ha frysskåpet i köket bredvid kylskåpet och flytta frysboxen någon annanstans.
Ja drömma kan man ju alltid.

Fyller ni frysen inför vintern?

Små, små snabba fötter

IMG_2671.JPGIMG_2672.JPGIMG_2674.JPGIMG_2675.JPGIMG_2678.JPGIMG_2676.JPGIMG_2682.JPG
Vi hade inga planer alls för den här villaavslutningen, så vi bestämde oss hastigt och lustigt för att göra en spontan utflykt till villan idag. ”villan” är oss en stor gammal skola vid en insjö i Vörå. Min moffa gick i skola där som liten, så fick han ärva och renoverade upp byskolan till sommarstuga där hela släkten ryms att trivas.

Vi gjorde inte så mycket, utan njöt mest bara av att vara där. Plockade amerikanska blåbär, promenerade på grusvägen, ”körde” Elsas traktor (Elsa var moffas syster, och hennes gamla traktor har alltid fascinerat oss barn.) och pallade äpplen av Agnes. Nu är det så att varken Elsa eller Agnes lever så det är ju inte särskilt riskfyllt att sitta lite på den enes traktor och smaska på den andres (inte så goda) äpplen.

IMG_2680.JPGIMG_2681.JPG

När vi kom hem från villan slog vi till och åt räksmörgåsar, bara för att ha det lite festligare nu ikväll när alla andra har det. Så hade jag redan på hemvägen, när jag satt i mitten av baksätet och trängdes mellan Leons bilstol och min lilla mommo, bestämt mig för att ikväll ska jag bara ligga i soffan och läsa bloggar. Så då gjorde jag det till lugn och behaglig musik, ända tills jag somnade. Det är sånt som händer liksom, när man lyssnar på ljuv musik.

Men vad åt ni för festligt ikväll?

Hejdå mommo!

IMG_2625.JPGIMG_2626.JPGIMG_2627.JPG
Nu äntligen har vi skickat iväg mommo till Grekland. Det har känts som att det är det sista som måste göras innan förlossningen, det sista ”hindret”/uppgiften/måstet/uppdraget… Jag vet inte riktigt vad man ska kalla det. Nu måste jag bara knipa igen i två veckor, och när de kommer tillbaka är vi ganska nära 36 fulla veckor och borde vid det laget veta när och hur förlossningen blir.

Så där annars är jag faktiskt mycket mindre brydd i greklandsresan än vad jag brukar vara, men det är kanske inte heller så konstigt med tanke på det vi har framför oss.

Dagens snackis kunde jag inte låta bli att kommentera.

http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/36807

Ni har säkert läst om kvinnan som blev knuffad av cykeln av tre lågstadiepojkar. Vad tänkte ni om den nyheten? Jag själv blev mest rädd för att vi ska misslyckas så totalt med uppfostringen av våra barn, att de inte skulle förstå att, för det första, inte överhuvudtaget knuffa någon. Och för det andra, om det hade varit av misstag, be om förlåtelse.

Att knuffa någon är sånt som barn börjar med i väldigt tidig ålder, kanske så ungt som 1-2 år… Har inte föräldrarna förstånd att säga till sitt barn att det inte är okej att knuffas, så är det väl klart att det småningom går överstyr.

Jag blir riktigt ledsen över hur barn kan bete sig mot vuxna människor. Det är en väldigt respektlös handling av de där små kidsen.

Tacksamhet och grävmaskin

IMG_2561.JPG
Ni vet inte (eller så kanske ni vet!) hur tacksamt det är att ha ett husbygge på granntomten. Och att det just idag när vi inte har så mycket program finns en grävmaskin att titta på. Blir det något som helst gnäll så är det bara att fråga var grävmaskinen är. Leons rum är har dessutom fönstret mot bygget, så jag kan chilla här i hans soffa med lillpojken själv leker och tittar på grävmaskinen (och så tacksamt det är med fönstrena inte så högt upp från golvet!). Att det är min bror som bygger är inte heller så dumt, så kan vi till och med gå närmare och titta om vi skulle vilja gå ut.

Jag är trött precis hela tiden nu, så jag är glad att Daniel tar pappaledigt från måndag och tre veckor framåt.

Den ultimata citronyoghurten

IMG_2545.JPG
Det ser inte mycket ut för världen, och man ska akta sig för att missta det som majonnäs. Men alltså hur gott är det inte med citronyoghurt av egen lemoncurd?? Jag bara blandar turkisk yoghurt med grädde och lemoncurd, äter och blir mätt och glad.

Här på mammas blogg finns receptet på både lemoncurden och en god LCHF-tårtbotten.

Fotoböcker smidigare än album?

Om två veckor övergår jag från vårdledig till mammaledig… Ni som varit i den situationen vet att man får ganska mycket mera slantar per månad som mammaledig, och det är inget man tackar nej till.

Utbetalningen kommer först i oktober, och det första jag tänker göra då är att beställa hem den där fotoboken från Ifolor, som jag lagade redan på försommaren. Sedan får jag försöka spara lite för att kunna beställa fotoboken för årets andra halva också.

Det tar länge att göra fotoböckerna, men jag kom på att om jag redigerar dem färdigt och beskär alla i fyrkanter redan i telefonen (också bilder tagna med systemkameran) så går det riktigt fort ändå. Bildtexterna skriver jag dit för hand sedan, annars kommer boken aldrig till tryck.

En för bra frukost

IMG_2512-0.JPG
Jag tror mig ha löst ”problemet” med att Leon antingen inte äter alls vid lunch, eller bara väldigt lite. Allting bottnar i att vi ger för bra och mättande frukost.

De senaste månaderna har vi haft bergwalls GI-bröd (det har visat sig ha sån bra hållbarhet också under rötmånaden) som jag och Leon ätit till frukost. Om jag äter två skivor med smör och medwurst på, så håller jag mig mätt nästan 5 timmar… Så inte är det konstigt om Leon håller sig mätt på en smörgås med mycket smör på + rödmjölk.

Då är frågan bara hur man kunde ge en bra frukost men ändå få honom att äta lite lunch?! Eller gör det ens något att vi i princip hoppar över lunchen och äter ett bra mellanmål sedan igen?!

Vad ger ni för frukost åt barnen?