LOPPISRACE

loppisrace annons

Nr 28
Källbackgatan 9
VÄLKOMMEN!

Flera försäljare och en spännande trädgård att titta på!
-Öppen trädgård
-Viloplatser
-Utrymme för picnic
-Lekplats för barn
-Höns, kycklingar och kanin att titta på och mata

Till försäljning bland annat:
-Barnkläder 62-104
-Barntillbehör
-Inredning
-Damkläder
-Stiliga herrskjortor
-Textiler
-Husgeråd
-Pentikservis
-Oliiviservis
-Möbler

Ladda ner, spara eller printa ut kartan i förväg!

IMG_3562 loppisrace15 uppdaterad version

midsommar -15

         Trevlig midsommar till er alla! Så fick vi ändå lite solsken så här mot kvällen av midsommarafton, vilken tur! Som ni ser har vi firat hemma detta år, fastän vi alltid brukar vara på villan med resten av släkten. Det beror helt enkelt på att vi alla fyra är mer eller mindre förkylda -ännu! Daniel och Leon har varvat och är inne på andra veckan nu, så det var med tanke på barnens färskaste småkusin, Theo 7 veckor, vi valde att stanna hemma. Jag har själv varit sur över dem som kommit på kalas fastän de varit förkylda, när mina barn har varit små och känsliga, så det är med respekt vi gjorde så.

Men inget fel på att fira midsommar hemma heller. Vi slappade hela eftermiddagen, åt midsommarmat, skålade och gick ut i solskenet. Oerhört skönt! Bara barnen skulle somna någongång nu så ska Daniel och jag plocka fram chipspåsen och titta på film. Det är ju nämligen också vår bröllopsdag idag, så lite mysigt måste vi få ha det trots hostattacker och nysningar.

Btw, ni mamas… Är det bara jag som svettas jättejättejättemycket mera nu efter att ha fött två barn? Det är 9 månader sedan och jag svettas så mycket att jag bara vore glad över en sval sommar i år.

från hemlagat till köpis

 Vi har en ny mataffär i staden, en som påstår sig vara bättre. Jag for dit en kväll, och den levererade faktiskt, men inte skulle jag kalla den bättre.

Yes! Äntligen får man osaltat smör utan att behöva ta sig utanför stadsgränsen. Och numera är utbudet av ekologisk babymat på burk ganska bra här i stan också. Jag har alltid lagat egen babymat, inte för att försöka vara duktig utan för att jag smakat på köpis babymat och inte tyckt om det själv. Av en händelse köpte jag ekologisk lasagne från semper, och det var riktigt gott! Nu ska vi prova hipp också och se om det är något att ha. För nog är det ändå praktiskt att kunna variera smakerna på maten så här enkelt, och från dag till dag, speciellt när man inte alltid orkar kocka själv.

10 timmar prinsbröllop

Bröllop är ju alltid roligt, men de kungliga bröllopen har jag inte brytt mig särskilt mycket om, inte nu heller när prinsen skulle gifta sig i lördags. Jag tror att vi snöt barnen istället för att titta på vigseln, men tittade ändå ikapp lite efteråt (svtplay.se is the shit sådana här gånger när man enkelt kan gå till början av programmen och titta fastän det inte ens är slut ännu).

Vi kan inte annat än vara tacksam över att ha fått ta del av prinsbröllopet så här in i detalj som vi faktiskt fick. Trots att ingen av oss vanliga dödliga bloggare satt runt något av de 11 borden i vita havet, så kände man stämningen, ja nästan också smakerna av de fantastiskt komponerade maträtterna. Jag erkänner att jag aktivt tittat på den långa sändningen på 10 timmar nu sedan lördagen, men inte riktigt kommit till slutet ännu. Det är fascinerande hur uttänkta detaljerna är och hur otroligt personligt Prinsen och Sofia planerat allt runtom. Och faktiskt, så väckte prinsbröllopet minnen från vårt eget bröllop för fem år sedan.

Inte minst utgångsmusiken ger mig bra feelis. Glad och svängig musik är inget nytt alltså. Love actually gjorde det också.

Visst fantastiskt!? Det är Cindy, Jenny och Alexandra som sjunger, och Robban som spelar piano. Tänkt att de gjorde verklighet av vår önskan om Natalie Coles fantastiskt svängiga ”This will be”.

Det var inte bara en eller två gånger mina ögon blev tårfyllda under prinsbröllopet. Vigseltalet, musiken i kyrkan, utgångsmusiken, alla tal, Sofias överraskning till sin nyblivna make, och brudvalsen. Såg ni den sistnämnda? Allt är så sjukt avslappnat när det gäller Sofia och Carl-Philip. De valsar en stund till en fin vals, innan deras föräldrar joinar och efter en stund vinkar de till sig resten av gästerna också till dansgolvet. Hur fint som helst!! Och blickarna brudparet ger varandra! Aaah, man blir nykär själv!

På den tiden när vi gifte oss, alltså för 5 år sedan, gick det inte ännu att filma med alla telefoner, eller ens alla pocketkameror. Så därför är filmen från kyrkan inte toppkvalitet, men desto bättre är ändå filmerna från brudvalsen som mamma filmat med sin pocketkamera. Men sist och slutligen. Who cares? Det är bara en glimt av minnen från en fantastisk dag.

Tårtan då!! Genialiskt att ha tårtor som ringar istället för den fyllda (och kompakta) traditionella cirkeln. Det blir ju inte bara enklare att skära utan också så snygga bitar sedan på tallriken också. Vi hade ingen traditionell tårta heller, utan hade kämpat med cupcakes hemma i lägenheten kvällen före. Det höga tårtfatet måttbyggde min bror, så på så vis fick vi lite höjd på kaffebordet, men också känslan av en hög tårta.DSC_0296 DSC_0186

 

De två första åren efter bröllopet bakade jag samma sorts cupcakes till bröllopsdagen. I år kanske det vore dags igen, det är ju trots allt 5 årsdagen nu på midsommarafton… bara jag hittar receptet.

 

#spiraspirawooowoop

Jag inser hur lite jag oroar mig numera, när min mamma måste uppmana mig att söka vård åt mina barn. Nu handlar det inte om något livshotande, utan bara en vanlig förkylning… Men så är det ju så att ens mamma alltid vet lite bättre. Jag som förut varit nästintill hypokondriker, och nu är jag en nästan för lugn och cool person. Märkligt det där hur man ändras.

Nåjanå. Sedan fredag ungefär har vi haft förkylning i huset, nu börjar Leons lätta lite, och Daniels likaså… Men Milea. Den stackarn har haft feber lite från och till, snorat och hostat sedan lördagskvällen. Idag har vi fått gå till HVC två gånger för att få andas spira, och nu ikväll var vi till Malmska för att få spira inför natten. 

Det har funkat bra trots att det bara varit koksalt i spiran. Hon får ingen medicin (som är betastimulerande) eftersom hon har ätit betablockerare, så vi får nöja oss med koksalt ofta. Att sitta i duschskåpet med rinnande varmt vatten fungerade också väldigt bra! Så nu vet ni det om någon undrar.

NU ska jag sova, och förhoppningsvis ganska gott. Lenni sover vid mommos i natt eftersom vi ska till HVC från morgonen, och han dessutom ska hänga med på arbetsläger till villan.

Mina planer inför sommaren

Jag hittade listan hos Linda, som hittat den hos Malin… Men jag tänkte satsa på den som rubriker så får jag sväva ut lite extra utan att det blir för långrandigt, och så får jag dessutom en mängd rubriker att skriva om!

Ja vet ni planerna är det ingen som helst brist på, de är så många så! Men däremot är det ingen som vet hur många av dem som verkligen kommer att förverkligas.

 • Nu först är det midsommar och vår 5:e bröllopsdag. Traditionsenligt firar vi midsommarafton vid släktens villa i Vörå, med midsommarbuffé, lekar och umgänge (både släktingar och mygg). Bröllopsdagen firar vi med restaurang en annan dag.

  IMG_0870
  Midsommarafton 2014

  ring (Medium)
  19 juni 2010

 • Sedan kommer sista helgen i juni med det stora loppisracet på Källbacken. Vi är åtminstone 3 försäljare på vår gård (närmare 40 gårdar är anmälda och på de flesta är det flera försäljare), och jag skulle gissa att det bland annat säljs barnkläder och inredningsprylar. Samtidigt har jag öppen trädgård, vilket innebär att alla är välkomna att se sig omkring i alla hörn (oh shit, jag borde fixa till vid komposten lite, på tal om hörn).

  IMG_1085IMG_1051
  Så här snyggt kommer det knappast att vara i vårt garage i år, om vi alls hinner städa ur så vi ens slipper in dit.

  IMG_1090IMG_1022

 • Med juli kommer semestern! Daniel är ledig i princip hela månaden och jag hoppas att vi kunde ha kvalitetstid hela familjen, hela månaden eftersom…
 • …Jag börjar jobba igen i augusti efter en paus på 3 år. Det känns både roligt och samtidigt lite trist (men det beror säkert mest på att jag är så lat och har svårt att komma mig för saker när det väl gäller), men också väldigt nödvändigt. Jag har svårt att uppskatta att vara hemma med barnen när det är det som är vardagen, så därför passar det utmärkt med ett par dagars florist-arbete/vecka.

  20140406 buketter 3_Medium 20140406 buketter 5_Medium
  Sist jag band en bukett var till bröllopsmässan i Jakobstad förra året. Det här TROR jag att är sararasmus.com som bar en av mina buketter.

 • Augusti är förstås Juthbackamarknaden, men helgen före det har jag igen öppen trädgård, då som en del av programmet på kulturveckan (som tydligen heter Nykarlebyveckan numera).IMG_2149

Sedan är väl sommaren slut? Eller?

grisnacke i ugn

 Vad som är viktigast när man lagar pulled pork undrar ni?! Lök förstås! Grisnacke, lök, salt och peppar, 125 grader i ugnen och 8 timmar senare är maten färdig. Så behöver man inte fundera på varken lunch, middag eller morgonmål den närmsta veckan.

Och nej, jag vet inte vad den vita permanent pennan har med saken att göra. 

Sommarlistan

Sommaren är här! Vad ska du göra nästa vecka?
Köpa jeans! Jag har exakt ett par som jag kan visa mig utanför gårdsplanen med, och nu börjar de bli lite väl nötta.

Tre saker du vill göra i sommar.
-Sitta på bryggändan i Kalapää och meta abborrar. Rensa fångsten, salta, grilla och äta. Mums!
-Ha slappa dagar på terassen.
-Dricka frappé och äta glass

Tre saker du INTE vill göra i sommar.
-Ha ångest över det faktum att jag ska återvända till jobbet efter tre år på hemmaplan. 3 år, det är en himla lång tid känns det som! Men det ska bli skönt att få träffa kunder igen och binda buketter.
-Beräkna spymarginal när vi kör längre sträckor
-Svettas alltför mycket. Oj så jag fasar för att det är precis så det kommer att bli.

Vad blir din sommarplåga 2015?
Definitivt Döpt i Kyro älv. Att den kan vara så bra!!

Landet eller stan?
Stan, alltså om man räknar att vi bor i stan. Men större stad än Nykarleby skulle jag inte kunna tänka mig att vara i på sommaren. Jag älskar Nykaabi på sommaren.

Vilka dofter får dig att känna att sommaren är här?
Syren! Grillat och när bönderna sprider sin dynga på åkrarna.

Vad grillar du helst?
Grillstek är fruktansvärt gott, men också en blodig nötbiff, grillkorv och souvlaki!

Vad är sommarmat för dig?
Sallader och grillat. Och tomater!
sommarsallad (Medium)

 

Sommarjobb – ångest eller glädje?
Jag minns sommarjobben med glädje. Speciellt den månaden på gravgården. Då var det soligt och varmt, och när jag inte satt och pratade med Ellen samtidigt som vi rensade ogräs, så lyssnade jag på Carole King och Maroon 5.

Vad är din värsta sommarinsekt?
Det finns ingen gräns för hur rädd jag är för fästingar.

Vilka böcker ska du läsa?
Vad tror du att det hände sen, regnboken, solboken och diverse andra barnböcker. Jag kan sakna somrarna i min ungdom när jag plöjde genom alla möjliga ungdomsböcker.

Har du tänkt besöka några särskilda platser?
Det börjar definitivt vara dags att göra ett första besök till Skorpan i Jakobstad, och speciellt nu när de börjar servera sin egna glass. Och villan förstås. Den sommaren jag inte är vid villan, är det inte sommar på riktigt.lördag, studentdagen 0406 4 (Medium)

Vad är det somrigaste plagget du har?
Någon av mammas solklänningar skulle jag tro. Jag själv äger bara sommarkläder som inte passar längre. Ja eller den här klänningen är det bästa jag har!

IMG_0603 (Medium)

Sommarregn – ja eller nej?
Ja! Om det innehåller åska och drar förbi till kvällen så man kan gå ut och andas frisk post-åska-luft i kvällssolen.

Har du tänkt utmana dig själv i sommar?
Inte mer än att jag ska försöka orka med allt jag vill göra.

Och till sist – din bästa sommarrutin!
Trädgårdsrundan på kvällarna måste vi återuppta! Precis före man tänker gå in så är det så behagligt att bara gå ett varv och titta på hur det ser ut bland grödorna.