Lillajulfesten 2014

IMG_5165IMG_5171 IMG_5174

I lördags hade vi vår traditionella lillajulfest vid mammas. Det lär vara den sextonde i ordningen, och antalet gäster blir bara fler och fler i takt med att vi yngre hittat en andra hälft (ja jag har ju till och med bidragit med två barn också!). I år var vi hela 19 personer som trängdes kring två långbord, men vi vet ju alla att det finns rum om man har ett hjärta.

Vi åt oss så mätta och belåtna av alla godsaker som bjöds, och när utbudet är så här bra är det lätt att lämna bort potatisen från tallriken. Det är den här julmiddagen som är startskottet för julfirandet, och i år känns det verkligen som att julstämningen infann sig efter den kvällen.
Barnen fick små julklappar av lillajultomten och vi vuxna bytte fulklappar med varandra (ju crazigare desto bättre). Ett mycket lyckat koncept som jag rekommenderar vidare.

Så firade vi, i år igen.

Mammas glögg

glöggVi börjar vara ganska avsötade i min ursprungsfamilj, så därför har mamma utvecklat en glögg som inte är så där äckligt söt som de man köper i butiken. HÄR hittas receptet på GODGODGOD glögg utan socker eller aspartam i. Jag tror också stenhårt på att göra en variant av havtornssaft.

Det håller nästan på att bli en tipsblogg det här….

Bloggjulfesten 2014

IMG_5109.JPGIMG_5107.JPGIMG_5110.JPGEvelina, Charlotta (som har skitiga strumpor under sängen, btw) och Mimmi satt mittemot. Bredvid mig satt Lillon och Matilda.IMG_5108.JPGMalena höll ett fantastiskt vackert tal och berörde säkert många med sina ordIMG_5111.JPGCharlotta, Sara, Maria och jag

Tack Juthbacka för en fin festplats och god mat! Tack arrangörerna Maria, Annika, Josefina, Janina och Carro! och tack alla gäster (Jag tänker inte börja länka er alla, men HÄR finns hela gästlistan).

Julfesten i sig var en sån där ganska rätt så högljudd tillställning som det lätt blir när man smäller in 55 kvinnor i ett rum. Men maten var god och fastän Carro dissade efterrätten så tyckte jag att plommonkrämen var ovanligt god, kanhända kanelgrädden gjorde det.
IMG_5112.JPG
Ingen visste väl egentligen vad som hände, men redan halv 10 började folk dra sig hemåt, och en timme senare var vi inte många gäster kvar. Det var väl ungefär då det bildades en 7-personersklunga i hörnet, en efterfest med de segaste… Det vill säga småbarnsmammorna som äntligen kommit sig hemifrån + Maria. Jag minns inte längre vem som sade det, men jag håller med om att vi 7 fick den mysigaste och trevligaste julfesten. Halv ett ungefär, gav vi upp, och då hade vi hunnit prata igenom allt från postgravidmagar till elaka kommentarer, bloggsamarbeten, annonser på bloggen, skräpkommentarer, hur barn exponeras i bloggvärlden och mycket annat viktigt däremellan.
Det gav mig väldigt mycket de här sista timmarna, och jag fick mig en och annan tankeställare. Så därför vill jag rikta ett stort tack till de segaste: Anna, Linda, Lillon, Titti, Aja och Maria. Utan pratstunden med er hade jag inte gått hem så glad och nöjd som jag nu fick göra. TACK!

Be prepared

IMG_5084.JPGIMG_5085.JPG

Hur jag förbereder mig inför kvällens stora bloggjulfest. Sörplar solstrålar och sover. Det senare är ett måste så jag inte somnar i julbuffén, min kropp vet nämligen att det är fredag idag, och är således extra trött. Bara Daniel kommer sig hem nu så ska jag plocka ögonbrynen (viktigast) och duscha i en evighet innan det är julfestdags.

Idissla din mat

IMG_5069.JPG

Må den som kom på ”gala” som tema till morgondagens julfest, idissla allt hon sväljer ner från julbordet. Nä okej då, bara sillen! Jag har ju faktiskt klänning att ha på mig, men vägen till en fullständig outfit har varit krokig, därav förbannelsen.

Jag provade mig igenom alla mammas klänningar men först ikväll hittade jag en som är tillräckligt smickrande.

Hästen, kon, en miljon.

… Andas. Andas. Andas.

Nu inser jag vikten vid att helst alltid ligga ett steg före i vardagen. När båda barnen och två katter blir akut hungriga på exakt samma sekund, då borde maten helst redan stå på bordet. Det fick alltså bli makaroner med smör och ost för Leon idag.

Katterna fick förbli hungriga på utsidan istället.

Nu ska jag fortsätta att räkna till en miljon och hoppas att jag undviker magsår eller något annat.

De forna novembers julstämning

julmys5 (Medium) julmys3 (Medium) julmys4 (Medium) julkisse (Small) köksfönster (Small) IMG_7661

 

Hur böjer man ”november” i plural egentligen?

Egentligen hade jag tänkt visa er hur mycket roligt man kan ha med hyacinter, men när jag tittade genom mitt fotoarkiv så visade det sig att jag tydligen inte har dokumenterat alla arrangemang. Så istället blev det ett inlägg om hur mycket julfeelis jag tycks ha haft redan i slutet av november de senaste åren. I år inte så mycket julfeelis alls ännu.

För mig finns det mycket julstämning att hämta i skogen, så imorgon tänkte jag bege mig till mammas urskog för att krypa runt i jakt på lite sånt. Det är ju ändå inte så många dagar kvar till lillajul med julöppning, julmarknad, lillajultomte och julmiddag… med andra ord börjar det bli dags att varva upp julstämningen på riktigt!

Adventsljusstaken till exempel, den borde jag kanske plocka fram ur sitt ide i pannrummet (den blir av någon anledning alltid placerad där, precis som den är, i väntan på nästa säsong) och slänga bort all gammal mossa ur den. Så får jag väl gå ut och skrapa av lite ny mossa från någon av våra stenar och arrangera lite snyggt igen.

IMG_7753

Så där snygg var den ja!

Utmaningen nådde källbacken

fragaSå, nu har både Emmi och Sandra uppmanat mig till att tänka. Den härkvällen är antagligen den sämsta tänkbara för att utöva den konsten, alltså att tänka, men jag kan försöka iallafall. Nu när jag har satsat i så här fina rubriker och allt (hjälp ändå så svårt det är att arbeta i photoshop direkt man har haft ett längre uppehåll).

Nåjanå!

fraga1Jag måste väl ändå svara likadant som så många andra har svarat på den här frågan, att det roligaste definitivt är att nätverket växer på bara en millisekund. Lämna en kommentar hos en random, okänd bloggare, och direkt är bollen i rullning och du har en ny bekantskap!

fraga2Vadå speciell?! Om man heter Sandra måste man ha en bra blogg helt enkelt. Eller hur Sandra och Sandra?!
Nåmen om jag ändå måste vara seriös här och nu så är jag brutalt ärlig med mig själv och här på bloggen. Får jag panikångest igen så lär ni garanterat få höra om det.

fraga3Den är antagligen fortsättningsvis väldigt grön i sitt utseende, och förhoppningsvis mycket mer aktiv. Aktiv på det sättet att alla ideér faktiskt blir till inlägg och inte lämnar bort någonstans på vägen mellan amning, blöjbyten och trots. Jag hoppas, hoppas, hoppas också att jag har ork att skriva mer om allt annat som intresserar mig, och inte bara om när vi hälsade på grannhästarna. Visst vore det roligt med mera inredning och trädgård igen?

fraga4Nää, sån jobbig fråga! Jag måste på riktigt säga pass på den just nu. Mitt huvud svämmar över av oxytocin. Förresten tror jag inte att jag har skrivit det där ”allra bästa inlägget” under den här tiden jag har bloggat här. I mitt arkiv med 2500-ish inlägg finns säkert något guldkorn.

fraga5Det här är däremot en perfekt fråga!! Om alla tittar till hööööger så ser ni en lång lista med länkar (ALLA bloggar borde ha en sån!). Det är alla bloggar från min reader, de där som jag lusläser och inte kan missa ett endaste inlägg av. Jag ska utöka listan vartefter jag hittar nya intressanta bloggar, har jag tänkt.
Men förutom alla dessa fantastiska bloggare till höger vill jag verkligen lyfta fram, och samtidigt sörja lite till över att allas vår Maria Lindell inte längre bloggar offentligt. Den bloggen var en sann inspirationskälla och jag vill gärna slå ett slag för kategorin ordning och redaJag hoppas att den blir evig så man alltid kan gå tillbaka och titta på hur lite man egentligen behöver ha i sina skåp.

Ska vi säg att e va he he? Nu hoppas jag att Husmor Anna, Malin och Madeleine ska hänga på den hetaste listan i svenskfinland.