Självskriven baddag

IMG_4291.JPG
Fredag är baddag, det är bara så det är i mitt huvud. Jag minns när vi var små, jag och mina två bröder, att vi stred om vem som inte skulle behöva duscha/bada först på fredagskvällarna. Så tror jag att jag ändå var förste man i duschen alltsom oftast. Fördelen med det var nämligen att man fick börja äta sin chips/popcorn när man var ren, och så missade man inte början av disneydags.

Det var alltså så jag spenderade mina barndoms fredagskvällar, i soffan iklädd badrock och med popcornsskålen i famnen.

Deras första år

IMG_4286.JPGIMG_4282.JPGIMG_4285.JPG
Efter blöjbytet i natt kom jag på att vi ju måste införskaffa en ”mina första år-bok” åt Milea också. Insikten kan ha haft något att göra med att Milea plötsligt fick för sig att avfyra sitt allra första svarsleende!

Idag gick jag således till vår stads fina bokhandel och bläddrade genom utbudet av babyböckerna. I en bok kunde man bland annat fylla i när babyn hade haft sin första fästing, men som tur var fanns det en variant som föll mig mer i smaken. Ja den var så trevlig att jag tog en åt Leon också… Den han har från förr tyckte jag inte särskilt mycket om, och då blir det så lätt att den lämnar oifylld. Det är en så viktig bok för mig att jag gärna vill satsa och göra det ordentligt.

Jag har själv en värdefull ”mina första år-bok” som min mamma varit flitig med att fylla i under min barndom (Tack mamma! <3). Aldrig att jag kommer lyckas med samma mängd detaljerade texter, men den boken är inspirationen till att iallafall orka fortsätta så att Leon och Milea också får varsin bok. ...och ni ser ju att Leon redan har intresset för sin egen historia.

Grönkålssoppa

IMG_4187.JPG

På begäran ska jag ge er mitt famous recept på grönkålssoppa! Receptet jag använder är på spenatsoppa, men det funkar precis lika bra på grönkål.

Spenatsoppa
2 påsar djupfryst spenat
1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 ask färskost (jag rekommenderar créme bonjour örtagård och apetinas medelhavssmak)
1 dl grädde

Koka upp vatten och buljong, tillsätt spenat. Koka upp igen, tillsätt grädde och koka några minuter. Ta bort från värmen och rör ner färskosten. Färdigt!

När jag kokar på grönkål så fräser jag den först i smör i kastrullen, tillsammans med lök och tillsätter lite vatten (bara så det täcker kålen ungefär). Så blandar jag kanske ner buljong, grädde och en skvätt soja och en-två stänkar tabasco och låter soppan koka en stund. När jag är nöjd med smaken tar jag av värmen och rör ner färskost.
Det är förstås ett sånt recept som blir godast med mycket grädde och smör, och serveras med fördel med knaperstekt bacon.

Smaklig spis!

Ja vi syns!

IMG_4182.JPG

Man kan inte vara tillräckligt försiktig i trafiken. Det är rentav livsfarligt att röra sig på vägar, gator och torg redan som det är, så då känns det som att man gott kan ha reflexväst på sig jämt. Det blir ju inte värre av att synas precis.

Hashtag: #reflexvästjavisst

Ett evigt sökande

IMG_4181.JPG
Milea blir 7 veckor idag, och det är först nu jag märker att jag kan börja njuta av att amma henne. Det känns inte längre som att jag inte vet någonting om amning, när jag ska pumpa, när jag ska ge tillägg, hur jag ska sitta, hur jag ska orka vara vaken osv.

Nu flowar det bara på i sin egna takt här. Mjölken finns (så behöver ni inte fråga upp det liksom alla äldre jag möter), jag pumpar om hon drar ett 8-timmars sovpass och det börjar spänna på, vi ger tillägg på kvällarna när mjölken inte räcker till behovet. Det enda jag ännu inte har på klart är varför hon har så svårt att få greppet ännu när hon ska äta. Hon söker i evigheter trots att hon redan har bröstet i munnen, blir arg, klöser och skriker.

Men sedan när hon ”fastnar” och äter med god aptit är det en fröjd att titta på hennes tuttande.

1 gång/ halvår

IMG_4180.JPG

Man kunde säga att den gångna dagen har varit ungefär lika organiserad och rolig som den här bilden. Den är förresten också från nu ikväll när vi kokade fisksoppa. Och den blev iallafall god.

Det märktes i luften redan på morgonen att det skulle bli en riktig skitdag. Leon vaknade alldeles på fel sida och har varit gnällig, sur och irriterad i princip hela tiden. Nå, förklaringen fick jag vid lunch när han nös ut sin grynost 3-4 gånger innan snoret började rinna. Eftersom ja ändå inte minns när Leon var sjuk senast (kan ha varit början av året) känns det nästan helt okej med snor och sömnlösa nätter. Nästan, för jag är osäker på hur jag ska orka med morgondagen om jag inte får sova i natt.

Som tur är har vi ju fisksoppan iallafall.

Veckans matlista

Till virriga mamman som efterlyste matlistor. Här är vår matlista för denna vecka.

MÅNDAG
Lunch: falsk mannagrynsgröt
Middag: lax i ugn + blomkålspuré

TISDAG
Lunch: laxrester
Middag: snabbiffar + rotsaksgratäng

ONSDAG
Lunch: äggsmör + grönsaker
Middag: Fisksoppa

TORSDAG
Lunch: fisksoppa
Middag: Mat vid mammas?

FREDAG
Lunch: rester eller något äggigt
Middag: hemlagad kebab + ugnsgrönsaker

LÖRDAG
Lunch: omelett
Middag: kebab + coleslaw

SÖNDAG
Lunch: kebab + coleslaw
Middag: varma smörgåsar

Nå, nu är det er tur att antingen dela med er av er matlista, eller bara en maträtt ni ska tillreda inom snar framtid.

Rostade kikärtor

IMG_4149.JPG
Jag försökte mig på att rosta kikärtor i ugnen, men jag tror att de blev lite väl rostade. Jag såg receptet på marthaförbundets instagram (de brukar väl vara bra på ganska mycket de där marthorna) och insåg direkt att det är något som jag måste prova på eftersom både jag och Leon älskar kikärtor.
Den här gången blev de bara torra och tråkiga, så jag får prova på nytt och helt enkelt ha lite bättre koll på dem i ugnen. Jag tror fortfarande på att rostade kikärtor kan vara hemskt goda!

Det löser sig alltid

På söndagen tänkte jag att det med stor sannolikhet blir en lååång måndag när vi inte hade något program alls… Men så tänkte jag också att det ju brukar lösa sig om jag vill ha något att göra. Det kallas positivt tänkande och funkar alltid.
Såklart funkade det igår också (vad annars liksom?!), så vi hade playdate hos grannarna på förmiddagen, Johanna (som precis har startat en ny blogg med djupa tankar) på besök på eftermiddagen och Evelina på kaffe på kvällen. Poängen är att det var de som hörde av sig till mig för sällskap, jag behövde inte ens anstränga mig mer än att svara i telefon.

IMG_4148.JPGIMG_4151.JPG

Min mamma är expert på positivt tänkande och utövar konsten vid alla tillfällen det går. Speciellt användbart är det att tänka positivt om man är tvungen att parkera sin bil vid Vasa centralsjukhus mitt på dagen (Mamma har varit med som sällskap flera gånger under mina två graviditeter när jag vallfärdats på kontroller minst en gång per månad). Då bestämmer vi oss i förväg för att det ska finnas en ledig parkeringsplats, och också ungefär var… Och oftast slutar det med att vår bil står där vi vill.

DET om något är vardagsflow! Så bort med alla negativa tankar och fram med de positiva.