Tidsjakten, behovet av fler timmar

petra-jonas-jpg

 

Plastbanta. Konsumtionsstopp. Ekomedveten. LCHF. Allt handlar om att lämna bort något, och håll med om att det är trendigt att tänka på det sättet och främja sig själv, naturen, världen and so on. Men att konsumera sin tid på ett medvetet och hälsosamt sätt är minsann ingen lätt utmaning alls.

Tack vare det begränsade utbudet av tv-kanaler på sjukhuset i vasa, råkade vi en kväll på barnintensiven titta på programmet tidsjakten som visades i svt. Jag tror att orsaken till att vi ville se det var att det i just det avsnittet handlade om en bloggare som lade alldeles för mycket tid på sin blogg.

Ikväll tittade jag på det första avsnittet, och intressant nog handlade det mycket om teknik. Jag är själv nästan slav under iphonen och sitter mer eller mindre hela tiden med den i handen. Det här fastän jag själv skulle vilja vara mindre teknikberoende. Det är som med sött, det skulle jag också vilja lämna bort, men det är så svårt innan man bestämmer sig på riktigt… sedan är det bara lätt. För mig är det söta lättare att lämna bort än tekniken, och det är nästan lite skrämmande.

Nu har jag ändå redan på en vecka mycket mindre tid med telefonen i handen, och det är tack vare att Milea kom till världen. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tid för två barn, hushållet, matlagning, sömn och teknik. Jag väljer hundra gånger hellre att bara sitta på golvet och leka med lego tillsammans med Leon, än att sitta på golvet, låtsas vara intresserad av Leons lek och egentligen ha tankarna i någon annans blogg. Jag skulle hemskt gärna läsa alla bloggar som intresserar, men åtminstone nu räcker inte tiden till sånt, och då väljer jag som sagt hellre att helhjärtat umgås med mina barn än att vara frånvarande.

Jag känner ett stort behov av att teknikbanta och inte alltid behöva känna behovet av telefonen i handen. Jag hade tänkt skriva att jag inte alltid behöver veta var jag har min iphone, men så kom jag på att Leon redan hjälper till så bra med den biten när han gömmer den i olika skåp och lådor. Surffria kvällar tror jag att skulle kunna vara något att införa nu som då, bara för att vila hjärnan från information och istället kanske läsa den där vi föräldrar-tidningen som fortfarande ligger oläst sedan en månad tillbaka. Att titta på någon film tillsammans, Daniel och jag, vore också ett alternativ. Ett första steg är att bara göra EN sak i taget, för som det är nu tittar jag både på tv och bläddrar igenom facebook och instagram på samma gång.

Är det någon annan som vågar erkänna att det vore på sin plats att teknikbanta lite? Och titta på programmet tidsjakten, det är mycket sevärt och en sann tankeställare.

3 reaktion på “Tidsjakten, behovet av fler timmar

  1. Absolut! Jag vill också. Hemma blir det inte så mycket med telefonen i handen, men däremot är datorn nästan alltid på. Var inaktiverad på fb säkert nio månader. Gjorde gott det.

  2. Ack så många gånger jag har tänkt samma tanke! Vad jag inte riktit kommit underfund med är hur det kan vara så otroligt svårt att faktiskt göra det?! 😛 men fy vad skönt det var under vår två veckors resa när man inte kunde ha mobilnätverket påkopplat och enda gångerna man kunde surfa var på hostellets wifi!!

  3. Det är en sak som jag verkligen jobbar på. Men det är ett beroende som är svårt att bli av med. Eftersom jag har så svårt att stå emot så överväger jag nu att byta till en telefon som bara kan ringa och sms:a när barnet kommer. Men som sagt, man ska bestämma sig och genomföra för att det ska funka och jag väntar fortfarande på mitt eget beslut. Dock har jag förbjudit mig att gå till vissa sidor där jag vet att jag spenderat mycket tid, som att kolla aftonbladet och facebook hundra gånger. Det har minskat min surftid mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *