Därför är det två snitt

En läsare undrade varför det har blivit kejsarsnitt båda gångerna jag har varit gravid. Eftersom jag en lång tid har bloggat privat, är ni kanske fler som undrar över den första graviditeten och varför det blev kejsarsnitt då.

Det är nämligen så att jag är diabetiker sedan nästan 19 år tillbaka, och diabetiker har en tendens att få barn som är lite på större sidan. Jag själv har svårt att tro att det enbart skulle bero på hurudant blodsocker man har under graviditeten, men tills motsatsen är bevisad måste det väl vara så.
Hur som helst. Leon var beräknad till 11.2 men eftersom han visade sig vara lite större så blev ett kejsarsnitt inplanerat i vecka 37+1. Nå, så långt hann vi ju inte, för redan i 36+3 blev det akut snitt pga havandeskapsförgiftning.

Varför det inte ens var på tal om igångsättning har att göra med att när man är på tillväxtultra så räknas babyns storlek ut med hjälp av måtten på huvudomkretsen, bukomkretsen och lårbenet. Men det som spelar in för hurudan förlossning det blir, är bukomkretsen på babyn (som brukar kunna vara stor på diabetikers barn). Är babyn för rund om magen så är risken för att någon nerv i axeln ska slitas av under en nedrevägsförlossning mycket större, eller som i mitt fall för stor för att ens chansa.

Därför har jag inte ens fått prova på att föda vaginalt.

6 reaktion på “Därför är det två snitt

    • Men nanting annat måst e å bero på eftersom bånen blir stor fastän man har perfekt blodsocker heila graviditetin. 🙂

  1. Vild chansning nu. Men kan det på nåt sätt bero på att man måste ta ”externt” insulin? T.ex när man ska extra koll på blodsockret tar man kanske lite extra ibland på ett annat sätt en annars? Kanske dåligt formulerat men du förstår kanske hur jag tänker? Insulin är väl ett tillväxthormon, tänker på nåt sätt om en icke-diabetikers kropp reglerar det bättre (eh, ja förmodligen) och därför blir de barnen inte lika stora?
    Hade det inte att göra med när i graviditeten man hade lite högre? Var det inte du som skrev om någe råttförsökt dom gjort?
    Blev det alls vettigt? 😛

    • Ja precis, jag skrev om det här i något skede, och det är något som jag själv tycker att skulle stämma ganska bra. Jag visade det för diabetikerbekanta, men det blev nerröstat direkt 😉

  2. Alla diabetikers barn blir dock inte stora, min flicka var 52 cm och 3500 g. Alltså alldeles lagom. Född i vecka 38.

    • Precis!! Och fastän jag hade bra blodsocker under hela graviditeten med Leon så blev han stor. Diabetesläkaren sa till och med att det är sällan man ser så jämna och perfekta sensorkurvor som då jag väntade honom :/ Och ändå var han en stor pojke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *