Diabetes mellitus typ 1

Det är 19 år sedan nu (jag var tvungen att kolla för jag minns aldrig) som jag spenderade mitt sportlov på barnavdelningen i Jakobstad, spelade Mulle Meck på avdelningens dator, nintendo på mitt rum, lånade böcker vid sjukhusets bibliotek och injicerade apelsiner med insulin. Då förstår ni kanske vad det handlar om. Diabetes.

Jag är alltså typ 1 diabetiker, och har varit det så länge att jag inte minns hur det kändes att inte behöva väga varje brödbit, räkna kolhydrater och spruta sig flera gånger om dagen. Det har inte varit en dans på rosor för min del, och jag har kämpat mig genom en trotsig pubertet, nonchalant tonårstid, stressig övergång till vuxenvärlden och på det ännu två graviditeter. Jag kämpar ännu.

Man tycker att jag kanske borde ha mitt på det torra nu när jag ändå har familj, fast anställning, hus och ett tryggt liv. Så är det inte. Med en rejäl utmattning i bagaget så blev stresströskeln mycket låg, och med två småbarn är det lätthänt att man stressar upp sig dagligen. Stressen leder för min del till att jag har uruselt minne och fastän jag VET att jag måste ta insulin när jag äter något så finns det liksom inte i mitt huvud det där så att jag faktiskt skulle göra det. Jag skäms hos diabetesskötaren för att jag så ofta glömmer, och inte heller har någon förklaring till varför.

Det är ett ständigt krig om kosten mellan mig och annat folk som har med diabetes att göra (andra diabetiker och diabetesskötare och -läkare). Bara för att jag inte alltid äter snabba kolhydrater och mer fett så känns det som att jag får ett stämpel där det står ”dödsdömd” i pannan. Speciellt det att jag äter fet mat och mycket proteiner får sjukvården att se rött, mest eftersom jag har högt kolesterol från förr. Högt kolesterol ja, det har vi allihopa i vårt släkte men ingen har problem med hjärtat… Det inkluderar mommi 100 år.

Ibland känns det inte ens som att det är accepterat att man äter nästan exakt som kostcirkeln förespråkar bara för att man är vän av LCHF-föda. De vet det så därför är jag automatiskt i ”se upp med den här patienten”-facket. I nuläget äter jag lågkolhydratkost/långsamma kolhydrater, inte LCHF (bara för att de fyra bokstäverna brukar innebära att ”man är galen och häller i sig litervis med grädde samtidigt som man stoppar flera baconpaket och ägg i kinderna”) och försöker lära mig hur man tar insulin för det. Det jag inte äter är vitt bröd, pasta och ris, men bara för att det är sådana saker som varken är gott eller mättar min mage. Ofta byter jag ut pasta/ris/potatis till grönsaker istället, och tillsätter en klick majonnäs. Det där med majonnäs är lite konstigt egentligen… Det alltid har varit ett ”dåligt” tillbehör, lite ”ajaj det får du spara till helgen”, men nu när jag nämnde att det receptet jag använder mestandels består av 2 ägg och rapsolja så fick de sig en tankeställare på diabetesmottagningen (rapsolja och margariner är sjukvårdens favoritrekommendation).

Hur äter ni? Vad räknar ni till hälsosamt? och vad är INTE hälsosamt?

4 reaktion på “Diabetes mellitus typ 1

 1. Jag blir så frustrerad när sjukvården rekommenderar lightprodukter, fettfri mjölk och margarin. In my ass alltså, ja tror verkligen int att he e bra 🙁 i övrigt tror ja på sådär lagom låghydratkost med RIKTIGA fetter och riktig mat. Utan konstigheter.

 2. Alltså det här med kost är så väldigt intressant. Alla har en egen tanke kring det och alla vet hur man ska äta. Jag vill äta så bra som möjligt, det lyckas inte alltid, men nog får jag till det, för det mesta.

 3. Var nyss och lyssnade på en kostrådgivare på ett familjecafé och allt hon sade var ju bra men jag fattar inte det där med margariner och fettfri mjölk. Hur kan margarin vara bra?? Sen då de säger att dessa kostråd är baserade på forskningsresultat så börjar man ju fundera att gör man själv rätt eller fel. Vi äter bara smör (oivariini på bröd, smör till matlagning) och dricker vanlig lättmjölk. Håller nu också på att minska på gluten och ris, men det tar sin tid att hitta nya recept och ändra sina vanor. I alla fall så känns det här rätt för vår familj och jag tror på nåt sätt att man inte kan dra alla människor över en kam. Vissa är mera känsliga för nåt än andra. Själv är jag en sån som har svårt att inte äta för mycket sött och gott och måste kämpa med det. Andra kanske har andra svagheter eller sånt som de inte mår bra av att äta. Men i stort sett är mitt tankesätt allt med måtta, varierat och mycket grönsaker.

  Blev visst lite lång kommentar det här, men har funderat så mycket på det på sistone.

 4. Jag måste bara säga att du inte är ensam! Jag har också typ 1-diabetes och äter lågkolhydratskost, med bäst resultat på blodsockret jämfört med alla andra ”dieter” jag har provat (fast det här ser jag inte som en diet utan mer som en livsstil). I mitt fall har sjukvården inte sagt så mycket, men jag har också lägre HbA1c är någonsin och alla andra värden är också bra, så de har väl ingenting att klaga på, fast läkaren undrade lite då jag sa att jag ofta äter tonfisksallad med fetaost, avokado, nötter etc. till lunch:
  – Jaha, med bröd till då?
  – Eh, nej.
  – Men mjölk då?
  – Nej.
  Suck. Men jag tänker definitivt fortsätta, inte en chans att jag går tillbaka till den blodsocker-bergochdalbana jag hade med bröd, potatis, pasta, ris etc!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *