Tissarna demonstrerar

Sanna Bråding skriver så bra om det här med att amma offentligt och hur människor i allmänhet och män i synnerhet blir obekväma med situationen.
Jag förstår faktiskt inte heller vad det är som är så fel med att ammande mödrar behöver gömmas undan? Först klagas det på att man inte ammar och sedan är det så hemskt när man ammar bland folk. Det är ju bara tissar! Sådana som du antingen har själv eller som du dreglar över.

Jag är personligen en sån som slänger fram bröstet lite varstans om det behövs, men då har jag förstås den storleken att Mileas huvud mer eller mindre täcker allt… Om det nu har någon betydelse alls.
Sedan finns det ju förstås de som själva är obekväma med att amma offentligt, men då blir det ju inte bättre med samhällets inställning heller.

Hur är det här i trakten med offentlig amning? Har ni fått höra något negativt? Eller hur gör ni om ni måste amma när ni är på shoppingtur i typ jeppis? Eller Vasa? Jag har inte hunnit testa ännu om det är ok att amma mellan hyllorna vid prisma.

Men tissar liksom, det är ju bara tissar.

15 reaktion på “Tissarna demonstrerar

 1. Jag har ammat lite varstans om det har behövts (också provhytt). Jag har inget emot att göra det heller. Men jag tycker att man kan sträva efter att göra det diskret, av hänsyn till att det kan vara obekvämt för andra. Även om jag förstås tycker att hänsynen främst borde vara andra vägen. Därför är Boob amningskläder så bra! Ibland tror jag att förbipasserande inte ens noterar att man ammar, det kunde lika bra bara vara en baby man håller i famnen. Nu har våra barn, i synnerhet den yngsta, varit svåra att amma då de blivit lite större, typ från 4-6 månaders ålder. De har helt enkelt haft svårt att koncentrera sig på amningen bland folk. Då har det hänt att jag gått och ammat på vessan, men det har ju mest varit för barnets skull och bara lite för min egen, eftersom jag ändå inte är helt bekväm med att visa upp hela härligheten, vilket händer om barnet släpper taget och tittar sig omkring.

  Jag har aldrig fått negativa kommentarer.

  • Ja man behöver ju kanske inte slänga brösten riktigt hur som helst heller, så jag håller med om att det är smidigast att vara diskret.

 2. Jag ammade nog bara när det behövdes, både på Görans, Othello i Vasa centrum o vid Cafe August. Inga sura miner nånstans 🙂 Annars finns det alltid Ylikiva där man definitivt är välkommen med sitt ammande!

 3. Jag ammade där det behövdes och fick aldrig annat än positiva kommentarer. Tror ingen vågade annat 😉 Tyvärr var A ganska lättstörd så jag var ofta tvungen att gå till en undanskymd vrå eller ett annat rum så hon fick lugn och ro..trist, jag hade gärna ”gerillaammat” lite här och var!

  Jo, en gång ammade jag i en stol på bibban och så var det en tant som glodde surt. Jag glodde lika stint tillbaka på henne. Och kantorn på min kusins bröllop råkade sitta så han såg när jag ammade tvåmånadersbebisen, han såg också ut som ett åskmoln. Det rörde mig inte i ryggen, jag bara log mot honom. Han kunde ju flytta sig om det var ett sånt problem.

 4. Jag ammar överallt å har alltid gjort.
  Vi Vörå Handarbetsaffär fick jag t.om. en stol att sitta på, mitt i butiken 🙂
  Har varken sett lr hört nåt negativt.

 5. Samma här! Ja ammar no varsom helst! Kafe eller på en bänk utanför alko.. ja vannsomhelst! Å ja folk skådar no konstit på ein men aldri att nan sku ha sagt na. Å så er e jo no heilt klart smidigare för både ein sjölv cafe ägare å annat folk på stan om båni ha fått mat för annons lär e no höras. Inez kunna ja it amm offentligt för hon åt i timar isträck. Ved göra liksom tå man heil ammar i 6 månader, Di måst jo få mat så fram me tissan bara 🙂

 6. Blev också glad av Brådings inlägg! Alltid bra när såna inlägg delas flitigt, förhoppningsvis har hon fått åtminstone några människor att ändra sin syn på amning, eller åtminstone reflektera över det! Jag är en stor amningsförespråkare och självutnämnd amningsnörd och brukar ibland le lite åt ammande mammor (förhoppningsvis inte på ett sett att det ser creepy ut.. hehe) och ge dem en mental high-five för att de ammar out-and-about! 😀 Jag har ammat i offentligheten en del i både Vasa och Helsingfors och nog har jag fått en del konstiga blickar – aldrig några kommentarer dock, som TUR. Bebbe har dock haft perioder då det inte funkat att amma om det inte varit helt tyst typ och bara hon och jag.. Annars hade jag nog gärna gjort som Charlotta här ovanför och guerrilla-ammat oftare! 😉 Jag är ju också, surprise surprise, av den åsikten att man inte ska behöva va diskret eller försiktig när man ammar, alla kan inte va diskreta och det är inte alltid det lättaste att amma en hungrig bebis, än mindre att göra det diskret! :’D Vill bara rätta en sak i din text, och det är ju att vi har ju nog alla bröst, kvinnor som män, skillnaden e bara att kvinnor ska täcka över dem konstant och inte ens få ta fram dem när de ska mata sitt barn som de ju är till för!! 😐 Näe, skämmes på människor som skammar ammande mammor 🙁

 7. Amning ska va en rättighet att gör på allmän plats å jag tycker int att man ska behöv va diskret heller. Vissa anser ju att man ska dölj med en sjal eller gå till ett annat rum, men ja e faktiskt av den åsikten att blir man obekväm av att se bröst så kan man gå å göm sig på wc själv eller så drar man helt enkelt en filt över sitt eget huvu. En ammande mamma har tillräckligt att tänk på när man ska försök styr in ett bröst i munnen på ett barn som sprätter omkring åt alla håll. Jag ammar var jag vill, när jag vill och hur jag vill å he e ingen annans business än min å min bebis 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *