En fråga om julklappar

Jag vill prata med er om julklappar.

Nu är ju den här julen den första vi upplever som en komplett familj där den förstfödda nu är så stor (nästan 2 år) att han kan vara delaktig i julklappstraditionerna på ett annat sätt än förra året.

Så kommer den stora frågan; vad är en lagom mängd julklappar åt ett barn? Är mängden beroende av barnets ålder? Spelar paketens innehåll in i mängden?

IMG_2014Den här mängden julklappar kom vi totalt upp till för några år sedan när vi var flera som firade julaftonen tillsammans. Plus att bilden är fotad så att det SKA se mer ut än vad det är.

Till en början hade vi pratat om att det räcker med parkeringshuset i trä som vi fyndade på juthbackamarknaden, men ju närmare julen det blir desto fler har julklapparna också blivit. Och det är mitt fel. Han får 7 julklappar av oss i år, och då är det bara 2 som kan räknas som leksaker; parkeringshuset och en liten kappsäck. Sedan är det badrock och simbyxor, en bok, dricksglas och mysbelysning till hans rum. Det är väl ändå rätt vettig mängd med tanke på innehållet?! Jag skulle till exempel aldrig ge 7 julklappar om de bara innehöll leksaker. Milea den stackarn får bara 2 julklappar av sina föräldrar i år, varav en är mysbelysning till hennes rum.
Julklappar är ju tradition, så fastän jag gärna skulle vara lite mindre fokuserad på klapparna så vill jag inte mista den fina traditionen att ge.

Nu avslöjade jag ju Lennis julklappar så här i offentligheten, så jag hoppas att ingen går och skvallrar eller att han själv läser. Fniss.

12 reaktion på “En fråga om julklappar

  1. I många år har jag försökt säga till släkten att inte köpa så många klappar åt barnen, men utan resultat. Men sen kom jag på att jag själv inte behöver köpa så många. Så i flera år har jag bara köpt en klapp var. De har ändå fått tusen för många. Tycker inte om att man ska köpa massor smågrejs för att det ska bli många paket. Det blir sån kaos och barnen ser till slut bara paketen och inte innehållet.

  2. Hos oss kommer vi i år att köra så att Yasmine och Melina får varsin STOR julklapp av oss och that’s it. Okej, Yasmines är way bigger än Melinas men det beror ju också på deras ålder 😉 Eventuellt blir det nån till åt vardera men isåfall är innehållet nog t.ex kläder. Detta är ju för att vi har ganska stor släkt jag och sambon, tre ställen att åka till på jul så även om vi inte förväntar oss att alla ska ge en julklapp åt barnen så gör de flesta ju ändå det och jag vill ju inte att flickorna ska växa upp och förvänta sig tiotusen julklappar till jul. Så vi har varje jul och speciellt i år när de är så pass stora båda två och förstår bättre, så har vi önskat av släkten att julklapparna ska vara något som de behöver i vardagen, saker att pyssla med eller böcker att måla i/läsa, kläder.. Så ja, innehållet spelar stor roll tycker jag. Hellre få julklappar som är superbra än massor med smått krimskrams. Era 7 julklappar åt lill killen är ju faktiskt saker han har nytta av 🙂

    • Ja jag håller med om att det gärna får vara nödvändiga klappar från alla håll och inte att det bara är man själv som tänker på det sättet. 🙂

  3. åt vår 1,5 månaders tilda har vi köpt 2 julklappar….en pekbok och en sak att hänga i spjälsängen…har önskat att släkten inte handlar kläder åt henne för hon har MASSOR som hon ärvt av kusinen. hittar jag något i klädväg jag gärna vill ha vill jag köpa det själv efterom jag hade längtat efter att få handla bebiskläder men nu sist och slutligen inte ”fått” handla nästan något då det känns onödigt att köpa kläder då hon redan har skåpet fullt.

  4. Ja det här med julklappar är svårt! Vi brukar oftast bestämma innan ungefär vilken kostnadsgräns vi ska ha för julklapparna. Sen har vi 5 år mellan lillasyster och storebror, vilket gör innehållen vääääldigt olika! Men med innehållet du pratade om så tycker jag det låter riktigt bra. Jag brukar själv försöka satsa på något de verkligen behöver, eller vill ha. Vi har ju önskelistor som de skrivit, så våra familjer brukar få ta en titt på den… 😉
    Oftast säger vi att vi ska ha mindre julklappar detta år… sen när man sitter där och paketen väller ut under/runt julgranen så får man sig en tankeställare…

  5. Så himla bra fråga! Vi är ju inte där riktigt än för Elsa är ju bara fyra veckor men jag vill inte att det ska bli för mycket i framtiden. Hellre en slant på banken än massor med onödiga leksaker. Jag kommer ju också vara rätt specifik med vad hon önskar sig(i början tills hon börjar önska själv) inte för mycket plast och sådant som kan släppa ifrån sig gifter. Vi får se hur släkten agerar i år och sedan fundera på dt till nästa år.

  6. Hittills har vi satsat på en stor sak (t.ex. Ikeaköket i fjol) och sen några mindre behövliga saker, t.ex. kläder/böcker m.m. Inte en massa leksaker. Svärmor har en tendens att köpa tusen onödiga prylar trots att vi nästan hotar henne varje år, så vi ska se hur det blir i år. Mängden leksaker är fruktansvärt stor här i huset och då är lillasyster bara halvåret än.. bävar för framtiden!
    Sen har vi ju ”problemet” med att Hayley fyller dagen före julafton. Det påverkar ju på det sättet att hennes paketmängd blir ju enorm på två dagar. Sen känns det inte heller okej att ge henne mindre bara för att dagarna är så tätt. I år får hon (i julklapp) en film, två par tajts, en tröja och en bok av oss. Vet att mommo köpt en dockvagn som hon önskat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *