Snart är det kalas

Nästa söndag är det vår liiilla lilla Leons 2:a födelsedag, och förstås ska det ställas till med kalas. Vanligtvis vore det väl kanske inte så stor grej med att baka lite bullar, tårta, kladdkaka, köpa lite domino- och våffelkex. MEN! Vi har medvetet inte ännu introducerat några sötsaker med tillsatt socker åt Leon. Nu är det ju Leons födelsedag, och Leons kalas så då tycker jag att det skulle kännas hemskt orättvist och dumt om vi dukade upp med en massa sött som födelsedagsbarnet själv inte skulle behöva äta. Förstår ni mina tankegångar?

Så istället för tårta och annat sötsliskigt tänker vi köra stenhårt på ostbricka (det börjar för övrigt vara ett standardinslag på kalasen runtom i vår släkt), salta pinnar, LCHF-pepparkakor, och havtornsmoussetårta (den hade vi förra året också, och det var en sann höjdare!). Det känns mer rättvist tycker jag.

Så här såg det ut för ett år sedan.

20140119 Leons födelsedag17_Medium 20140119 Leons födelsedag12_Medium 20140119 Leons födelsedag11_Medium 20140119 Leons födelsedag7_Medium

12 reaktion på “Snart är det kalas

 1. Recept på kakan?!?! Min dotter fyller 2 i mars och söker en passande kaka till det då hon inte heller fått socker 🙂

 2. Vi går i samma tankar här, vår kille fyller ett år och vi vill ha sockerfritt åt honom. Dock tror vi inte att han ännu bryr sig så mycket om han inte får äta samma sak som andra, så vi kommer att bjuda på sött åt gästerna. Men receptet, det gäller visst endast en mousse, och inte en moussetårta? Och så fanns det ju socker i receptet.

  • Nä knappast bryr han sig ännu vid ett år 🙂 Förra året fick Leon äta upptinade jordgubbar och knäckebröd 😉 Jo, det blir som en tårta om man sätter i en form med löstagbar kan istället för i portionsskålar 😉 Men då ska man täcka in formen med plastfolie först. Och sockret, det byter man enkelt ut mot lite sukrin/stevia, eller lämnar bort helt om man är riktigt modig 😉

 3. Oj vad glad jag blir av att det finns folk som försöker dra ut på sockerintroduktionen till sina barn! 🙂 Det vill nog jag också göra när jag får egna barn, stå emot så länge det känns som att det går.. 🙂 För det är ju ganska sjukt hur höga småbarn kan bli av detdär sockret, rena kokainet typ.. :/ Jag tror vi vuxna som ”levt” på socker nästan hela livet inte ens inser hur beroende vi är av detta.. Undrar hur det skulle kännas att vara helt sockerfri en vecka (dvs inte ens använda produkter och halvfabrikat med dolt socker, nada).. Hej abstinensbesvär är min gissning :O

  • Vi använder mycket sällan varor med dolt socker i, inser jag när jag tänker efter, så det är ju en bra början! Och någon gång har jag faktiskt lämnat bort sötsaker också, eftersom jag är diabetiker och får ett jämnare blodsocker utan socker och kolhydrater. Det går att vara ”sockerfri”, men de där första dagarna-veckan är en riktigt pain in the ass! 😮 då är nötter ett riktigt bra alternativ!

 4. Vi har haft den turen att sonen inte varit intresserad av sötsaker 😀 Men förståss nu under jul så hitta han ju choklad! Och han e ju nu 2 år och 8 mån. Hans 2 års kalas gick nog som synd i sötsakernas tecken , men det enda han själv ville ha var kanelbullar (hembakta) så de fick han unna sig. Borde faktist ha tänkt på att inte köra med så söta alternativ!
  Denhär tösen vi har däremot så hon ska HA ALLT som vi andra äter, men är nog väldigt försiktig med sötsaker åt henne (hon e ju ändå bara 1 år och 4 mån) så det hon fått gnaga påå under julen är hembakta pepparkakor 😛

  • Ja det är ju nog så att det är vi som är förebilderna, och många gånger är det som leon försökt ta mörkchoklad från köksbordet när vi har kaffefrämmande… men då igen tycker jag inte att mörkchoklad är alldeles farligt om man jämför med många andra produkter och sötsaker 🙂

 5. vi hade en melontårta på dotterns 3-års kalas, en melon skuren som en fyrkant, övertäckt med massor av grädde! Våra barn gillade den jättemycket, vad annat vi bjöd på minns jag inte, men eftersom jag inte gillar att baka och vi inte äter socker så var det knappas så mycket mera. Jo, en lchf bärpaj blev det oxå. Och ingen klagade, trots att det saknades både kex å bulla

 6. Tycker nog inte att det är så svårt att hålla borta det söta egentligen. Våra barn är 3,5 och 5 och äter ännu inte glass, godis eller läsk. Nån bulle eller kex får dom ibland, tårta dom gånger det är kalas, men då får dom inget annat. Från vår sida har det som sagt varit enkelt att hålla borta det söta, men på dagis har det bjudits på glass, söta yoghurtar mm. I början var jag noga med att dom inte fick det, skickade med egna alternativ (dom började på dagis för 1,5 år sedan). Men nu orkar jag som mamma inte utmärka mig mer… Men vi pratar mycket om mat som gör bra och dåliga saker med kroppen och att små barn inte behöver äta en massa socker. Båda har accepterat detta och ännu har dom inte ”gnällt” efter godis eller glass (jag lagar egen glass av bär på sommaren och mycket rawfood kakor!)
  Lycka till! Det gäller att vara konsekvent, mitt bästa tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *