10 timmar prinsbröllop

Bröllop är ju alltid roligt, men de kungliga bröllopen har jag inte brytt mig särskilt mycket om, inte nu heller när prinsen skulle gifta sig i lördags. Jag tror att vi snöt barnen istället för att titta på vigseln, men tittade ändå ikapp lite efteråt (svtplay.se is the shit sådana här gånger när man enkelt kan gå till början av programmen och titta fastän det inte ens är slut ännu).

Vi kan inte annat än vara tacksam över att ha fått ta del av prinsbröllopet så här in i detalj som vi faktiskt fick. Trots att ingen av oss vanliga dödliga bloggare satt runt något av de 11 borden i vita havet, så kände man stämningen, ja nästan också smakerna av de fantastiskt komponerade maträtterna. Jag erkänner att jag aktivt tittat på den långa sändningen på 10 timmar nu sedan lördagen, men inte riktigt kommit till slutet ännu. Det är fascinerande hur uttänkta detaljerna är och hur otroligt personligt Prinsen och Sofia planerat allt runtom. Och faktiskt, så väckte prinsbröllopet minnen från vårt eget bröllop för fem år sedan.

Inte minst utgångsmusiken ger mig bra feelis. Glad och svängig musik är inget nytt alltså. Love actually gjorde det också.

Visst fantastiskt!? Det är Cindy, Jenny och Alexandra som sjunger, och Robban som spelar piano. Tänkt att de gjorde verklighet av vår önskan om Natalie Coles fantastiskt svängiga ”This will be”.

Det var inte bara en eller två gånger mina ögon blev tårfyllda under prinsbröllopet. Vigseltalet, musiken i kyrkan, utgångsmusiken, alla tal, Sofias överraskning till sin nyblivna make, och brudvalsen. Såg ni den sistnämnda? Allt är så sjukt avslappnat när det gäller Sofia och Carl-Philip. De valsar en stund till en fin vals, innan deras föräldrar joinar och efter en stund vinkar de till sig resten av gästerna också till dansgolvet. Hur fint som helst!! Och blickarna brudparet ger varandra! Aaah, man blir nykär själv!

På den tiden när vi gifte oss, alltså för 5 år sedan, gick det inte ännu att filma med alla telefoner, eller ens alla pocketkameror. Så därför är filmen från kyrkan inte toppkvalitet, men desto bättre är ändå filmerna från brudvalsen som mamma filmat med sin pocketkamera. Men sist och slutligen. Who cares? Det är bara en glimt av minnen från en fantastisk dag.

Tårtan då!! Genialiskt att ha tårtor som ringar istället för den fyllda (och kompakta) traditionella cirkeln. Det blir ju inte bara enklare att skära utan också så snygga bitar sedan på tallriken också. Vi hade ingen traditionell tårta heller, utan hade kämpat med cupcakes hemma i lägenheten kvällen före. Det höga tårtfatet måttbyggde min bror, så på så vis fick vi lite höjd på kaffebordet, men också känslan av en hög tårta.DSC_0296 DSC_0186

 

De två första åren efter bröllopet bakade jag samma sorts cupcakes till bröllopsdagen. I år kanske det vore dags igen, det är ju trots allt 5 årsdagen nu på midsommarafton… bara jag hittar receptet.

 

Hjälp mig!

Jag har på riktigt ett problem. I mitten av nästa månad ska vi på kalas, och inte vilket kalas som helst. 100-årskalas!! Mommi blir hundra år och ska förstås fira stort! Klänning har jag redan, men vad sjutton ger man för present åt en hundraåring????? Hjälp!

IMG_6143

Det ultimata födelsedagskalasandet

I lördags körde vi all in med 2-årskalasandet och hade ett kalas på eftermiddagen och ett på kvällen. Det skulle aldrig funka att bara ha ett kalas, för då skulle gästantalet uppgå till 35 i värsta fall, och var skulle alla de få plats? Nä, så den bästa lösningen för oss är att dela upp släktena i två olika kalas, och ha dem på samma dag (annars måste man duka bort och duka fram igen nästa dag).

IMG_6306 IMG_6348 IMG_6353 IMG_6350

Jag är så stolt över att min dotter redan kan konsten att fotobomba. De där två tanterna till vänster kan ni strunta i, de beter sig alltid på det här sättet.

När kvällskalaset tog slut blev det efterfest tillsammans med mina bröder och Tove. Vi körde mario kart på wii, och åt fammos wienerbröd. Det måste vara den bästa efterfesten någonsin!

IMG_6347

attiatti-kakokko

IMG_6346

bananglass-kaka

IMG_6345

glasskaka med dajm

IMG_6304

havtornsmoussetårta

Numera har vi alla sorters dieter och allergier att ta hänsyn till. Kolhydratfritt, sockerfritt, laktosfritt, mjölkfritt, glutenfritt och… ja det var kanske de. Så det är en himla tur att det går att kombinera flera av dem i samma kakor. Ni ska veta att det här var det mest lyckade kalaset ever!! Man slänger fram världens ostbricka på ett serveringsbord, och på det andra har man glasskaka, havtornsmoussetårta, bananglass-kaka och sockerfria pepparkakor (kakokko enligt leon… så när det är hattifnattform torde det bli ”attiatti-kakokko”). Glasskakan gjorde jag laktosfri, havtornsmoussetårtan var socker- och gluten- och kolhydratsfri, och bananglasskakan var mjölk- och sockerfri. Pepparkakorna var både socker-, kolhydrat- och glutenfria. Ostbrickan bestod av salta kex, färskost, mögelost, brie, mustapekka-ost, manchego, päron- och äppelskivor, och vindruvor. Som mjölkfritt alternativ hade jag smörgåskex och hemlagat mandelsmör. Vi toppade med salta pinnar och äppelskrutt-bitar. På det här viset var det bara glasskakan som Leon inte behövde/fick äta (jag hade lagat två till det senare kalaset, och det svischade bara om kalaset så var de båda slut). Dessutom, och lyssna nu, har jag aldrig jobbat så här lite med kalasförberedelserna som den här gången! Konceptet rekommenderas alltså varmt! och naturligtvis ska ni få receptet på glasskakan med dajm.

GLASSKAKA MED DAJM

Skål 1:  
3 äggvitor vispas ordentligt

Skål 2:  
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
vispas ihop

Skål 3:  
3 äggulor
2 dl socker
vispas.
Vispa sedan i 85g philadelphia

Rör ihop allt.
Pensla en pajform med olja. Krossa 2-3 digestivekex och täck pajformens botten med smulorna. Bred ut glassmeten ovanpå.
Krossa dajm och strö ovanpå, eller under, eller blanda i smeten. Ställ i frysen några timmar före serveringen eller ha i frysen och ta fram någon timme före servering.

Så, nu kan ni också fixa det perfekta kaffebordet till kalaset!

 

 

 

Snart är det kalas

Nästa söndag är det vår liiilla lilla Leons 2:a födelsedag, och förstås ska det ställas till med kalas. Vanligtvis vore det väl kanske inte så stor grej med att baka lite bullar, tårta, kladdkaka, köpa lite domino- och våffelkex. MEN! Vi har medvetet inte ännu introducerat några sötsaker med tillsatt socker åt Leon. Nu är det ju Leons födelsedag, och Leons kalas så då tycker jag att det skulle kännas hemskt orättvist och dumt om vi dukade upp med en massa sött som födelsedagsbarnet själv inte skulle behöva äta. Förstår ni mina tankegångar?

Så istället för tårta och annat sötsliskigt tänker vi köra stenhårt på ostbricka (det börjar för övrigt vara ett standardinslag på kalasen runtom i vår släkt), salta pinnar, LCHF-pepparkakor, och havtornsmoussetårta (den hade vi förra året också, och det var en sann höjdare!). Det känns mer rättvist tycker jag.

Så här såg det ut för ett år sedan.

20140119 Leons födelsedag17_Medium 20140119 Leons födelsedag12_Medium 20140119 Leons födelsedag11_Medium 20140119 Leons födelsedag7_Medium

Om julmusik

Julen är här.
Låt julen förkunna.
O helga natt.
Stilla natt.
Etc… Etc… Etc…

För egen del kan listan på den ultimata julmusiken göras lång, de här var bara de första jag kom på… De är alla lika viktiga i mitt tycke, och då gäller det allt från de traditionella som vi lyssnat på under min uppväxt, men också sådana som jag upptäckt de senaste åren.

På min jullista på Spotify finns det bland annat en potpurri med trallvänliga sånger… ni vet de där man sjunger när man dansar ringlekar?! För mig påminner det om de fyra åren i Normens skola (3-6)… Ni som läser och också har gått där, minns ni hur rektorn Eva Sundstén stod på scenen med mikrofonen i handen och ledde ringlekarna? Det var väl en tradition med ringlekar den sista skoldagen på året, som avslutades med hej tomtegubbar dansandes ut och in i festsalen, varje klassrum, matsalen, korridor och våningar?
Jag ser Eva varje gång jag hör potpurrin.

Till ett lite färskare minne.
När vi bodde i Vasa (2006-2009) sjöng både jag och Daniel i en kör för ungdomar, ledd av Sofie Björkgren-Näse. Ett år på juldagen var vi ett tiotal körmedlemmar som samlades i Trefaldighetskyrkan för att tillsammans med en äldre kör sjunga i julottan. Det var en så mäktig upplevelse att stiga upp så tidigt, köra genom ett tomt och tyst Vasa, och få sjunga en så mäktig psalm som Var hälsad sköna morgonstund. Vi gjorde något speciallarrangemang så det bara var vi unga som sjöng i början, och de äldre kom med först i slutet av frasen unga sjunga med de gamla. Ja, det är svårförklarat.
Och sedan dess är den här psalmen verkligen jul för mig.

steady on (Medium)Vem ser någon ni känner?

Vilken julmusik väcker minnen i dig?

Lillajulfesten 2014

IMG_5165IMG_5171 IMG_5174

I lördags hade vi vår traditionella lillajulfest vid mammas. Det lär vara den sextonde i ordningen, och antalet gäster blir bara fler och fler i takt med att vi yngre hittat en andra hälft (ja jag har ju till och med bidragit med två barn också!). I år var vi hela 19 personer som trängdes kring två långbord, men vi vet ju alla att det finns rum om man har ett hjärta.

Vi åt oss så mätta och belåtna av alla godsaker som bjöds, och när utbudet är så här bra är det lätt att lämna bort potatisen från tallriken. Det är den här julmiddagen som är startskottet för julfirandet, och i år känns det verkligen som att julstämningen infann sig efter den kvällen.
Barnen fick små julklappar av lillajultomten och vi vuxna bytte fulklappar med varandra (ju crazigare desto bättre). Ett mycket lyckat koncept som jag rekommenderar vidare.

Så firade vi, i år igen.