Ett tillfrisknat hjärta

När Joanna skriver så fint om att hennes dotter äntligen blivit ”friskförklarad” från sitt medfödda hjärtfel, så blir jag väldigt känslig. Kanske det blir så när det gäller ens barn.

Nu inkommande söndag är det vår tur att träffa barnkardiologen från Helsingfors (därför är det en söndag vi ska dit). Det är spännande förstås. Det gjordes ett hjärtultraljud när Milea var ett par dagar gammal, och där syntes det både förtjocknade väggar, hål och pda. Då fick vi veta att det såg bättre ut än vid hjärtultrat när hon var nyfödd. I bästa fall har allt redan ordnat upp sig med de felen.

Det hjärtfelet som både vi och läkarna koncentrerar sig mest på är svt, supraventrikulär takykardi, när pulsen är dubbelt så snabb. Fastän det här blir vårt första kardiologbesök sedan vi skrevs ut från barnintensiven, så längtar jag redan efter den dagen vi också kan få ”friskförklara” vår dotter.IMG_4646.JPG
Inte kunde man ju tro att den här damen har något hjärtfel.

6 reaktion på “Ett tillfrisknat hjärta

 1. Blev också berörd när jag läste Joannas text,
  det blir så nära när man upplevt det själv.
  Känner igen den där oron.
  Var där med våran baby ett par gånger på raken för snart två år sen,
  sen har vi inte varit för hjärtat fick stämpeln ´prima pump´ av kardiologen.
  Och det var skönt, men ändå kan jag ibland oroa mig,
  är allt som det ska? Är det bra?

  Håller tummarna för er och er söta tjej!
  Kram.

 2. Håller tummarna för att ni som oss ska få ’friskkort’ på lilla hjärtat snart! Tur att dom nuförtiden i alla fall är så duktiga att sköta hjärtebarnen. Det är så laddat det där med hjärtat, så fast man vet att det är relativt vanligt med medfödda hjärtfel så skrämmer det ju då hjärtat är så känsligt. Mina båda föräldrar har medfödda hjärtfel som upptäckts först i medelåldern, ibland funderar jag om jag borde låta undersöka mitt eget då också Lollo nu råkade ha tre olika, bara för att va på den säkra sidan.

  • Hjärtats struktur är iallafall normalt, fick vi veta nu, men den extra ledbanan i hjärtat, som gör att rytmen börjar loopa kommer aldrig att växa bort… Det som däremot kan göra att själva hjärtfelet kan ”växa bort” är att cellernas egenskaper ändras i takt med att hon växer, och att det i bästa fall kan göra så att vi slipper rusande hjärtan i framtiden 🙂

 3. Hubbe hade också tre små hål mellan kamrarna i hjärtat vilket upptäcktes då vi skulle skrivas hem från sjukhuset. Inte precis det man vill höra när man annars också är emotionell med en fyra dagar gammal baby och snittärr på magen! Vi hade dock också turen att nu på den andra efterchecken då han var 1½år bli friskförklarade! Alla tre hålen hade vuxit igen. Så skönt! Hoppas ni också får frisk-papper snart! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *