En försäkring hade hjälpt

IMG_3178.JPG

Jag vet inte hur ni andra gravida mammor har gjort med försäkringar till det kommande barnet, men med tanke på att diabetikermammors barn ofta hamnar på barnavdelningen (vanligast pga lågt blodsocker vid födseln) har vi tyckt att en försäkring är bra att ha.

Första graviditeten gick det problemfritt att få en försäkringsreservering åt Leon. När han väl var född och fick ligga på barnintensiven i tre dygn (lågt blodsocker, högt bilirubin) var vi glada åt försäkringen som gav oss en slant tillbaka.

Vi tyckte att det var en självklarhet att ta en försäkringsreservering nu också (ja när vi väl kom ihåg det), inte bara för att jag har diabetes, utan också för att man aldrig vet vad som kan hända. Men. Nu gick det inte som på Strömsö, och hem kom ett brev där det stod att vi tyvärr inte kan få en försäkringsreservering eftersom jag drabbades av havandeskapsförgiftning vid första graviditeten!

Nåja. För den som haft preeclampsi (det är samma sak, bara mycket kortare att skriva) under första graviditeten är risken mycket mindre att man drabbas fler gånger. Dessutom är det numera så (åtminstone i Vasa) att om man haft preeclampsi så är det en läkare som gör ultraljudet i vecka 12 för att se om man har tendens för att drabbas igen. Så var det för mig, att jag tillhörde den lilla grupp som kunde få havandeskapsförgiftning flera graviditeter. Det fina med utvecklingen här är att man då får äta aspirin (blodförtunnande) fram till v 36, och därmed minskar risken att preeclampsin bryter ut.

Det trista i historien är att vi hade haft väldigt stor nytta av den där försäkringen nu när dottern är inne på sitt 11:e dygn på barnintensiven… Och det pga något som inte berodde på preeclampsi. Så nu kan vi väl bara vara glada åt att flickan mår bra, och att det är högst sju dygn på barnintensiven som faktureras.

Jag tycker bara att försäkringsbolaget bra kunde ha den medicinska utvecklingen i åtanke när de gör upp sina regler för vem som får och inte får ta försäkring.

6 reaktion på “En försäkring hade hjälpt

  1. Va dåligt! De borde nog se över sina regler.. Vi skulle ta en försäkring men så när vi kom till försäkringsbolaget så var det försent! Man måste visst ta den inom nå vissa grav. veckor… Det är också dåligt. Ps. Grattis till er lilla flicka 🙂

  2. Visst är det tråkigt att få ett nekande beslut från försäkringsbolaget.

    Men samtidigt måste man minnas att försäkringsbolagen inte idkar någon form av diakonal verksamhet utan affärsverksamhet. Ett försäkringsbeslut, ska vi bevilja en försäkring eller inte, bygger på statistiska och matematiska modeller som utvecklats av aktuarier på försäkringsbolagen. Är risken litet förhöjd = så är det bättre att vi nekar försäkringen ur ett ekonomiskt-riskperspektiv. Det kanske må låta kallt – men så fungerar försäkringar.

  3. Jag antog att jag det automatiskt var uteslutet att ta en sån försäkring för oss diabetiker.Har förstått att det blivit mera och mera ”tarkka” med alla möjliga småsaker även om mamman är grundfrisk.Fler och fler får avslag på ansökan.Försäkringsbolagen verkar ändå ha lite olika syn på det här.Vilket kunde man månne tänkas försöka med ? Alltså man tar ju nog en försäkring utifall att något kan hända ens egen familj inte för att tänka på försäkringsbolagens väl och ve.Höj premien för oss som har större risk då istället för att göra det omöjligt.

  4. Vi glömde först bort det och trodde att det var för sent att ta en försäkring, men så hittade vi ett annat försäkringsbolag än vårt vanliga där det gick att teckna försäkring ända fram till förlossningen… Men vi fick avslag utan att ens riktigt förstå varför. Kanske för att min ena förlossning slutade i kejsarsnitt? Men just det borde inte ha påverkat om jag förstod rätt… Har haft en fullständigt normal graviditet. Nu är vi bara glada att allt gick bra! Och så får vi ta en försäkring när Kela-kortet kommer istället…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *